Friday, April 20, 2012

KENAPA BERAT BADAN PAYAH NAK TURUN????
1.Stress
Tekanan atau ramai yang panggil “stress”, menjadi antara faktor utama penurunan berat badan tidak berlaku.Kita kena tangani stress supaya badan kita lebih relaks dan hormon “cortisol” yang mengawal selera makan ini tidak terganggu penghasilannya.

2.Kita makan banyak dari yang sepatutnya
Ini penyebab no. 1. Ada seorang pakar pemakanan cakap, “Kita tak akan gemuk hanya dengan hirup udara!”. Memang betul. Lemak hanya akan terbentuk kalau badan kita mengandungi makanan yang berlebihan (kalori).Lelaki akan bakar dalam 2,200 kalori, manakala wanita pula sekitar 1,600 kalori dalam sehari secara kasarnyalah.Kalau kita makan lebih dari jumlah ini, maka lebihan kalori ini akan disimpan dalam sel lemak. Cukup 8,000 kalori lebihan kita simpan, maka berat kita akan naik 1KG!

3.Kita senaman “Hangat-hangat t*ik ayam”
Seperti yang disarankan di atas, kita kena amalkan senaman kardio sebanyak 5 kali seminggu. Dan setiap kali 30 minit.Apa yang selalu kita lalui, 3 hari pertama, semangat betul kita senaman. Orang suruh buat 30 minit, kita buat sampai sejam. Tapi masuk hari ke empat, kita skip. Masuk minggu ke-2 kita “terlupa” nak senaman. Masuk bulan ke-2, kita lebih suka tengok orang senaman kat TV.Yang ini kita kena buat sesuatulah. Pilihan atas tangan kita, kita boleh pilih dari 2 pilihan;
1. Terus jadi gemuk
2. Senaman dan kita perangi kegemukan
Orang lebih suka pilihan pertama sebab ianya mudah untuk dilaksanakan. Jarang orang pilih yang ke-2 sebab ia menyeksakan.

4. Hujung minggu jadi perosak program
Yang ni memang selalu terjadi. Terutama sekali bagi orang yang bekerja. Kita senaman Isnin hingga Jumaat, disiplin betul. Kita makan ikut jadual, Isnin hingga Jumaat. Kita minum air pun secukupnya, Isnin hingga Jumaat.
Tapi, Sabtu dan Ahad, sebab cuti, maka kita dah start “balas dendam”. Semua makanan tak sihat kita bedal. Makanan segera, minuman manis, aiskrim dan macam-macam lagi makanan ringan kita suapkan dalam mulut kita ni.
Selalu kita makan 1,500 kalori sahaja Isnin sampai Jumaat, tapi hari Sabtu dan Ahad kita makan sampai 4,000 kalori seharian. Dahlah kita makan banyak, pergerakan pulak banyak depan TV bergolek-golek sahaja. Kadar pembakaran lemak untuk orang yang duduk depan TV dan orang yang tidur adalah SAMA!

5. Kita tak sabar
Kita terlalu cepat sangat nak tengok perubahan. Senaman baru 30 minit, kita dah naik timbang. Baru kita diet sehari, kita dah naik timbangan. Bila nampak KG naik kita jadi tak semangat. Rasa yang kita punya senaman tak berguna. Lebih baik tidur!
Kita kena tahu yang perjuangan melawan kegemukan ini akan mengambil masa bertahun-tahun. Lagipun kita jadi gemuk bukan dalam masa sebulan. Ada yang 10 tahun baru badannya dari slim jadi gemuk.
Jadi, nak turunkan berat tu juga mengambil masa. Tapi, jika proses menjadi gemuk mengambil masa 10 tahun, kita patut berikan masa pada diri kita sendiri untuk turunkan dalam masa 1 tahun.

6.Ada masalah kesihatan
Sesetengah penyakit boleh menyebabkan metabolisma kita menurun. Contohnya penyakit tiriod (thyroid). Orang yang mengalami penyakit ini biasanya senang untuk berat mereka bertambah.

7. Anda telah capai tahap “plateau”
Plateau (disebut “plato”) ini adalah satu keadaan dimana badan kita mula lali dengan apa yang kita buat. Semua orang akan melalui keadaan ini jika mereka lakukan sesuatu untuk turunkan berat badan.
Berat badan akan turun pada peringkat permulaan, kemudian akan jadi perlahan penurunannya dan sampai satu tahap ia akan berhenti langsung dari turun.

Antara sebab berlakunya plateau ini ialah;

• Kita makan terlalu rendah kiraan kalorinya
• Kita lakukan senaman yang sama sahaja sepanjang masa
• Kita senaman terlalu keras atau keterlaluan

CEGAH OBESITI DENGAN TERAPI AIR

Anda boleh mencegah obesiti atau menurunkan berat badan dengan terapi air kosong..Air kosong bersifat membuang kotoran dalam tubuh sehingga akan lebih cepat dikeluarkan melalui urin.Bagi yang menurunkan berat badan minum air suam sebelum makan salah satu cara mengurangkan jumlah makanan yang masuk.Apalagi air tidak mengandungi kalori,gula ataupun lemak.

Minumlah 2 gelas air iaitu 250ml sebelum makan atau 3lit setiap hari. Perkara ini boleh membantu org yg sedang diet menurunkan berat badan
Cara mudah ini boleh menurunkan berat badan kira kira 2.3kg dalam masa 12minggu(tanpa pengambilan produk kurus..jika mengambil produk kurus dinasihatkan minum air min sehari 4liter).

Diet atau terapi air kosong ini adalah teknik yang amat berkesan kerana bermakna kita mengisi perut dengan zat sifar kalori.

Amalkan pengambilan air suam sebanyak 250ml sebelum makan pasti membantu mempercepatkan proses penurunan berat badan. Elakan mengambil air manis dan juga kerap minum air ais kerana ianya melambatkan proses penurunan berat badan anda.

1 comment:

Anonymous said...

Tq...info yg sangat bermanafaat....