Monday, April 19, 2010

join MLM.. Makin Lagi Miskin..Makin Lagi Malang

join MLM.. Makin Lagi Miskin.. Makin Lagi Malang

Sabtu 17/04/2010 aku BENGANG betul dalam hati ..bila kawan yg 10 tahun tak berjumpa,x-junior aku ...ajak berjumpa dgn niat semata-mata ajak aku join MLM.. Hari ni Isnin 18/04/2010, bila fikirkan balik dan baca semula semua sms & msg dia di fb aku betul2 rasa tertipu.. aku jumpa dia dlm fb.. kebetulan aku ada soalan mengenai pinjaman pendidikan semasa belajar dulu & dia bekerja di tmpt pinjaman tu.. Dia cakap susah nak cerita pasal pinjaman tu kalau tak berjumpa, tapi berjumpa sebenar takde kena mengena dgn hal tu.. Aku punyerlah berbunga hati nak jumpa kawan lama tapi hampeh rasa.. Actually 2x aku jumpa kwan mcm nie, tahun 2006 kwn yg masa aku blaja aku anggap kwn baik, ajak kuar nak jumpa kononnya nak berjalan2 tapi bila aku tiba je di McD IOI ada 4 org yg aku tak kenal di situ ,advisornya pujuk aku join HAI-O dgn buat pnjamn 25k, balik tu aku nangis sbb bila aku anggap kwn baik, aku sensitif banyak.... itulah kali terakhir aku jumpa dia pas bergaduh dlm sms...tapi aku dah lama maafkan dia, so tutup buku, xmau ingat dah pasal hal ni, whateva it is, dia tetap kwn aku yg aku hargai.. bak kata kak su, kwn baik aku kini & selamanya (aku anggap mcm kakak aku), "itu cara depa cari rezeki, biarlah.. " so berpegang pada kata itu jugalah, aku maafkan junior aku ...

Malas cakap byk... Dulu tahun 2005 aku pernah join uptrend , cukuplah sekali duit aku melayang.. rm750 hangus.. pastu kelmarin x-junior lak nak ajak join MLM lain pula, oneTEam, modal 45k @pun 13k.. duit tu , confirm kena hutang dgn bank..kalau masuk saham bank rakyat ataupun ASB ataupun ASN ataupun Public Mutual lagilah berbaloi-baloi....dulu masa join uptrend aku baru keje, fikiran cetek lagi pasal hal kewangan.. Setahu aku, di sekeliling aku , yg join MLM nie takde sorang pun yg berjaya, malah ada yg mengundang perkara lebih buruk. Spt kwan aku safia kata ," boleh ilang kwn lagi ada... ada member aku sampai gadoh ngan ahli kuarga pasalkan MLM..."

Aku tak halang saper2 nak cuba nasib dgn MLM .. dipersilakan.. memang ada yg berjaya jd kaya raya, mcm AC Mizal.. tapi ramainya terkandas.. Cuma nasihat aku, sesiapa yg BERKAWAN, tolonglah jgn tipu kawan dgn ajak kwn kuar especially kwn lama .. terus terang lah ajak kuar, sbb nak ajak join MLM, so terpulanglah pada kwn tu nak ikut atau tak, JANGAN paksa dgn menipu..

3 comments:

Pelangi said...

aku penah alami mcm ni..junior aku yg dh lama x jumpa sekali ajak aku jumpa sebab nk ajak join MLM..hrmm..sori la..bg aku, xde dlm dunia duit yg dtg bergolek..bukan senang nk senang, tp memang senang nk susah..so, jgn jerut diri sdnri semata-mata nk cpt senang..kan???

kirana said...

salam,
tergerak nak komen..mmg leh gaduh pasal ni...dah la kena buat loan..buat biz tak jalan..satu hal lak nk kena bayar loan bulan2.

sy guna produk mlm ...tp tak der la buat biz ...just beli brg ..jer..

zt said...

thanx kwn2 cox jd penyokong aku.. ramai rupa2nya yg xsuka dgn MLM.. najwa, mmg sakit ati kan.. kirana, haha i pengguna setia cosway & CNI (slah satu MLM yg bole dprcayai produknya ;))